Tidigare reportage

Han kan göra en jakthund av en gråsten
”Stig, han får fram jakthundar av gråsten,”, så presenterades Stig Eriksson för mig vid
senaste BeagleSM av en av sina jaktkompisar.  Det väckte mitt intresse.
Och Stig Eriksson meritlista i tävlingsskogen är lång. Med 5 olika beaglar har han 13 SMstarter och deltagit i 4 Nordiska mästerskap. Bara 1 hund har missat NM. Dessutom är de 4 sista hans egen uppfödning. Jag tror att det är få om någon som kan matcha den meritlistan. Hur bär han sig åt?  Vilka principer följer han i sitt avelsarbete och hur bedriver han sitt skogsjobb?  Vad har han att lära oss andra, som också söker efter den optimala jakthunden. Vid en pratstund med Stig vid hans köksbord ska vi försöka ta reda några av hans hemligheter!Varför just beagle?
Från mitten av 60-talet jagade Stig med drever. Det var dock något som fattades, så Stig bestämde sig för att skaffa en Finnstövare i stället. Tog sonen Robert med sig och åkte och tittade på en kull. Robert, uppväxt med en kortbent drever, var dock tveksam inför den stora långbenta rasen. På hemvägen mötte de en man med en beagle och sagan kunde börja…
De for därför till Hofors och köpte en beaglevalp.av Jan Nyström, Murkorsets Lady Moon.
Jan Nyström försökte få Stig att lova att gå både på utställning och jaktprov men utan framgång. Det har Stig fått äta upp senare efter alla framgångar och högen av champions han fostrat.
Lady Moon blev sedan stamtiken för hans och sonen Rickards kennel Koppargruvan och deras framgångsrika avelsarbete.
I Stigs ögon är beaglen lite av den optimala jakthunden, då främst på hare. Oerhört robust med i princip outslitliga tassar, social ute tånaglarna, sållskaplig och jagar med härlig energi och aktion, utan att, med sina korta ben,  kunna hetsa drevdjuret.  Avel eller skogsjobb?
Både och.  När det gäller avel har Stig gått sina egna vägar i val av täckhundar och val av tidpunkt för parningar. Han har sökt sig till unga hundar som tidigt visat framfötterna och efter helt nya blodslinjer. Som nu i sin senaste parning med SMtvåan Gia. Han hittade i Norrbotten en unghund, enbart jaktmeriterad och med finskt blod i sina ådror.
Han försöker också para så att han får sommarkullar. Det innebär att valparna inte ska jagas in förrän när de är över året kommande säsong, när de både är riktigt utvuxna och tillräckligt mogna.
Självklart får du ingen jakthund sittandes som nu vid köksbordet. Stig är ute i alla väder och söker så ofta han kan få träna och jaga på nya marker. Hunden är den som bestämmer när han går hem, så det gäller att ha en förstående hustru. Stig vill också påpeka att ingen valp eller hund är det andre lik. Därför krävs lyhördhet för varje valps speciella  förmågor.
Stig bor en fin villa mitt i skogen utanför Krylbo Här springer hundarna alltid lösa, när han är hemma och stannar på gården. För hundarna vet att det blir ingen jakt, om man inte har åkt bil först. Så även om han släpper bara ett hundratal meter hemifrån, så åker man bil till släpplatsen.
Stigs hundar jagar enbart hare. Unghundar som driver andra djurslag kopplar han bestämt upp så fort som möjligt, vandrar en bit och släpper på nytt utan bannor eller hårda ord. Det ger resultat.
Stigs bestämda uppfattning är att det inte är så viktigt att vare sig skjuta tidigt eller ofta för sina hundar. ”Då tappar de ju lekkamraten.”

Kullsyskon.
Att avelsarbetet är viktigt och att Stigs avelsfilosofi har fungerat, trots att andra uppfödare och jaktkamrater rynkat på pannan, har visat sig i att en rad av andra valpar han släppt också har varit framgångsrika i tävlingsskogen med SMsegrar, starter på NM på SM.
För egen del väntar Stig på att vid ett något SM sätta den berömda pricken över i-ett genom en seger. Det har blivit många andra och tredjeplatser, som lett till NM och för det mesta ligger han på övre halvan i fältet.
Han stora framgång kom 2005, då han vann Nordiska med Koppargruvans Eija.

När intervjun leder mot sitt slut hörs glada hundskall utifrån gården och in kommer Stigs ständiga följeslagar både i jakt- och tävlingsskogen Åke Andersson och utifrån glädjen både ute och inne, så är Åke en viktig person.

Så räkna med att Åke följer med Stig och Gia till Hassela 2 gånger i höst. För först skall Gia tävla i årets Nordiska Mästerskap, där hon redan är uttagen efter sin andra plats i SM 2009.
Men räkna också med att trion återfinns, som vanligt skulle jag vilja säga, när SM går på samma plats några veckor senare. Det sätter i varje fall jag en slant på.

Dick Wedin
dickbertil@gmail.com

 

FaktarutaMurkorsets Lady Moon    5 SM  1 NM
Koppargruvans Annie      2 SM   1 NM
Koppargruvans Donna     1 SM
Koppargruvans  Eija        4 SM    1 NM-seger
Koppargruvans  Gia         1 SM    1 NM i höst

 

 

SM deltävling

Helgen v.46 var det regionsuttagning för region mitt där Mälardalen, Värmland-Dals, Gotland, Bergslagen och Östsvenska ingår. Uttagningen hölls i år på Gotland med förläggning i Traume strax söder om Visby. Provrutorna var förlagda över i stort sett hela Gotland och terrängen var lite annorlunda med kalkhedar, betesmarker och mycket vägar.

Alla klubbar deltog med två hundar utom Gotland som hade en hund och Bergslagen som inte deltog.
Från vår klubb deltog Koppargruvans Gia med ägare Stig Ericsson och Molidens Izo med ägare Claes-Göran Larsson. Gia lyckades väldigt bra med en 1:a Ha+3: a Ha första dagen och en 2:a Ha andra dagen. Därmed blev hon tvåa och var en av tre hundar som gick vidare till SM. För Izo gick det sämre, han blev sist med en 0:a Ha båda dagarna.

Claes-Göran Larsson

Kommentera